Indiase pompoensoep met zoete aardappel

Gepubliceerd op 11 november 2018 om 13:16

Vandaag is het Sint Maarten. Daar heb ik weinig tot niks mee (en dat terwijl ik op een katholieke school werk). Waar ik wel iets mee heb, is pompoensoep. Het één heeft werkelijk niks met het ander te maken, maar het vormt wel een mooi bruggetje. Wij krijgen vanavond onverwacht eters en dan is een soepje altijd makkelijk. Ik ging vandaag voor een pompoensoep met Indiase twist. Mocht je daar niet van houden dan staan er ook nog recepten voor een Italiaanse versie en één met smaken uit het Midden Oosten op de website. 


Recept voor Indiase pompoensoep met zoete aardappel

Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):

  • 750 gram pompoenstukjes (zonder schil)
  • 300 gram zoete aardappel 
  • 2 uien 
  • 6 tenen knoflook (in de schil)
  • 1 cm verse gember (geschild en geraspt)
  • 1 chilipepertje *
  • 2 friszure appels
  • 2 el olijfolie
  • 1 el kerrie Masala
  • 2 tl komijn (fijngemalen in de vijzel)
  • 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 1/2 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes) 
  • room (ongeveer 1 el per kom)
  • geraspte sinaasappelschil (van 1 sinaasappel)
  • peper en zout (naar smaak)
  • zwarte peper (uit de molen
  • een handje peterselie of koriander** voor de garnering

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in halve plakjes. De schil kun je er vervolgens makkelijk afhalen met een scherp mesje.
  • Snijd de appels, uien en zoete aardappels in grove stukken (wel eerst even van schil en klokhuis ontdoen).
  • Leg de groenten in een grote ovenschaal en stop de tenen knoflook (nogmaals, deze zitten nog in de schil) ertussen.
  • Haal de zaadlijsten uit de chilipeper (dat kan op verschillende manieren, zoek maar op) en snijd het pepertje in smalle ringetjes.
  • Strooi de chilipeper, gember en de overige specerijen over de groenten heen en besprenkel het geheel met de olijfolie.
  • Zet de groenten gedurende zo'n 25 minuten in de oven. 
  • Wanneer de groenten klaar zijn (ze moeten goed zacht aanvoelen), doe je deze in een ruime pan. De gepofte knoflook kun je nu zo uit de schilletjes knijpen (pas op: heet!). De sinaasappelrasp kan er nu ook bij. 
  • Giet de kippenbouillon erbij en laat het geheel nog zo'n 10 minuten pruttelen.
  • Met de staafmixer (of in de blender) pureer je de soep glad.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met een scheutje room, zwarte peper en wat koriander of peterselie.

    Eet smakelijk!

* Voor de minder grote liefhebbers van pittig eten onder ons, de chilipeper kan gerust weggelaten worden.

**Jahaaa, koriander smaakt naar zeep. Maar je kunt het leren eten. Echt! En dan wil je nooit meer zonder! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.